A Microsoft-Linkedin felvásárlás valódi oka, és a legnagyobb buktatója

Az elmúlt héten több érintettel beszéltem a Microsoft $26.2 milliárdos Linkedin felvásárlásáról. A legtöbbjüktől a két CEO által hangoztatott kijelentéseket hallottam vissza: hogy mekkora lehetőség a Linkedin hatalmas adatbázisát - 433 millió ember céges adatai - a Microsoft business csomagjaival integrálni. A Microsofton belül az emberek optimisták, a Linkedinen belül pedig inkább óvatosan várakozóak az álláspontok. Egy valami viszont nagyon szemet szúr. Mégpedig az, hogy senki - még a Microsofton belüli emberek sem - tudnak semmi konkrétumot mondani, hogy mit is fog jelenteni ez az integráció.

Az, hogy a felvásárlás sikeres lesz-e, leginkább attól függ, hogy Linkedin céges kultúrában mennyire tud összeolvadni a Microsofttal. A nagy felvásárlásoknál mindig ez a nagy kérdés, persze. Nem is kell messze menni: a legfájóbb a régi motoros Microsoftosok szerint az aQuantive felvásárlás volt, ahol a két céges kultúra kiütötte egymást. A Microsoftnál sokat tanultak ebből hibából, és az utóbbi pár nagyobb felvásárláshoz - mint Skype és Yammer - már sokkal okosabban álltak hozzá. Ezeknél a felvásárlásoknál egy-másfél évig teljesen békén hagyták a felvásárolt céget, és csak utána, fokozatosan kezdték a termékeket és csapatokat integrálni.

A Microsoft és a Linkedin céges kultúrája nem áll olyan távol egymástól - viszont pár helyen gyökeresen eltér egymástól. Az egyik ilyen terület az, ahogy a külsős fejlesztőket kezelik és kezelték. Ez még komoly belsős konfliktusok forrása lehet. Ha valami, az nagyon jól fogja mutatni a Linkedin felvásárlás sikerességét, hogy a Linkedin CEO-ja, Jeff Weiner meddig fog a Microsoftnál maradni.

A lényeg

A Microsoft szorult helyzetben vette meg a Linkedint, és vélhetően emiatt is kap sokkal nagyobb szabadságot a Linkedin szervezet a cégen belül. Viszont pont ez jelentheti az egyik legnagyobb buktatót az egész felvásárlásban is. A Microsofton belül a Jeff Weiner vezette Linkedin és a Scott Guthrie vezette Cloud and Enterprise részleg céges kultúrája több helyen élesen különböző, ami még feszültségekhez vezethet.

Amiért a Microsoft most vette meg a Linkedint

Belsős körökben ismert tény volt, hogy a Microsoft kinézte magának a Salesforce-t egy éve. A Salesforce piacvezető a CRM-ek piacán, közel 50%-os részesedéssel, amíg a Microsoft itt csak kullog utána, 5% körüli eredménnyel.

Mi is a CRM

A CRM a Customer Relationship Management rövidítése. Röviden vevőmegtartást, illetve sales-t támogató szoftver, amivel a végső soron a vevőid jobban fognak szeretni, több pénzt költenek, és új vevőket is könnyebben találsz.

Jó sales-esnek lenni ugyanis nehéz és bonyolult: mennél drágább terméket adsz el, annál inkább így van. Tegyük fel, hogy egy könyvelő cégnél dolgozol, akik közepes cégek adóbevallását intézik, és van 100 ügyfeled. Új ügyfeleket szerezni nehéz és hosszú folyamat: meg kell őket győzni, hogy tényleg kelletek nekik, csomó email és telefon, illetve a végén egy testre szabott ajánlat, amit remélhetőleg elfogadnak. És amíg egyetlen ügyfelet szereztél, addig a meglevők közül kettő otthagyott a semmiből. Egy CRM szoftver segít automatizálni és nyomon követni mind a salest, de ami még fontosabb, segít emlékeztetni a meglévő ügyfelekkel kommunikálni, és nem elveszteni őket.

Egy CRM szoftver csomó pénzt hoz a konyhára a cégeknek - ma már alig van közepes, vagy nagyobb cég, aki nem használja. Mivel sok pénzt hoz, ezért a cégek csomó pénzt is hajlandóak fizetni érte. Konkrétan a CRM egy évi $36B-s üzletág. Összehasonlításképpen, a webes keresés egy évente $80B-s üzletág, aminek a 60%-a a Google-nél landol. A CRM piac 50%-át a Salesforce uralja, a Microsoftnak a Dynamics termékkel körülbelül 5% jut.

Egy kis pénzügyi és matek: a Salesforce-ért állítólag $50B körüli ajánlatot tett a Microsoft, a Salesforce viszont $70B körül állapodott volna meg. Ez a Salesforce éves bevételének - $6B 2016-ban - a 12x-ese. A Microsoft piaci értéke az éves előrejelzett forgalmának a 4.3-szorosa. Vagyis ha fel is vásárolták volna a Salesforce-t, akkor vagy nagyon gyorsan sokkal több pénzt kellett volna kisajtolniuk, vagy pedig a Microsoft részvények, és a cég értéke szinte biztosan esett volna. Még $50B-s árnál is ez lett volna a Microsoft legnagyobb felvásárlása.

De közben történt valami, ami felkeltette a Microsoft érdeklődését a Linkedin iránt: 2015 végén bezuhantak a Linkedin részvények, és felére esett a cég értékelése. Mindez azért, mert a Linkedin növekedése megtorpant. A Linkedin bevételének közel 50%-a még mindig a fejvadász termékek eladásából származik - konkrétan $1.9B. Emellett $580M jött marketing termékekből, és ennél jóval kevesebb a sales támogató termékeikből. És nem tűnt úgy, hogy a Linkedin képes új terméket kihozni, ami megdobja a növekedését. A Salesforce-hoz használt Sales Navigator kiegészítőjüket a salesesek rendszeresen 1 csillagra értékelték , és nem igazán használták. A felhasználói bázis bővítésére szánt mobil alkalmazások, mint a Linkedin Jobs, pedig nem hozták a várt növekedést.

Vissza a matekhoz: a 2016-os Linkedin bevélte előrejelzés $3.72B. A mostani felvásárlási ár mellett ez körülbelül 7x-ese a felvásárlási értékének. Vagyis ez a felvásárlást egyensúlyba hozni a Microsoft mostani, 4.3x-os bevétel / értékelés aránnyal pénzügyileg sokkal könnyebben megoldható.

A felvásárlásnak még egy nagyon racionális magyarázata van. A Linkedin bevételeinek a növekedése még mindig a hagyományos, telefonálós, email küldős, meetingre elmenős sales módszerekkel működik. 2015-ben a Linkedin bevétel növekedésének a 62%-a ebből a field sales csatornából jött. A Microsoftnak a Linkedinnél viszont jóval kiterjedtebb field sales-es csapata van. Ha csak egy részüket rá állítják a meglévő Linkedin termékek eladására, az már egy jelentős bevétel növekedést jelent. És akkor még nem beszéltünk semmilyen integrációról se.

Van egy igazán fontos dolog viszont, ami miatt a Microsoftnak hirtelen nagyon sürgős lett a Linkedin felvásárlása. Még pedig az, hogy egy megbízható forrás szerint a Salesforce is meg akarta venni a Linkedint. Ha ez megtörtént volna, akkor a Salesforce teljesen átvehette volna a CRM piac fölött az uralmat, és a Microsoft Dynamics részlegét teljesen padlóra küldte volna. Ráadásul a Salesforce felvásárlási ára csak tovább nőtt volna a rebesgetett $70B-ról, amivel a Microsoft kiszorult volna teljesen a CRM piacról.

A megoldásra váró buktató

A Microsoft, úgy tűnik, szorult helyzetben volt, hogy beelőzze a Salesforce-ot. Vélhetően mind ezért, mind pedig a belsős konfliktusok elhalasztása miatt is úgy döntöttek, hogy a Linkedin önálló egység marad, és egyenlőre nem olvad be a cég egyik nagy részlegébe se.

Most a Microsofton a sor, hogy kitalálja, hogy a Linkedin adatait hogyan tudja a legjobban behúzni a termékeibe. Több ember, akivel beszéltem - és én magam is - szkeptikusak vagyunk. Ugyanis egyenlőre nem látni egyetlen konkrét integrációt se. Mindenki - Satyát és Jeffet is beleértve - csak nagy vonalakban beszél a Linkedin adatainak, a Dynamics CRM-nek (a Microsoft sales szoftver családja) és az Office 365 együttműködéséről.

A legtöbb esetben a konkrétumok hiánya nem lenne gond. A Microsoftnál rengeteg, nagyon okos ember dolgozik, akik elég jól ki tudnák ezt találni. Csakhogy a Linkedin nem lesz része a cloud és vállalati csoportnak, amit Scott Guthrie vezet. Márpedig a Dynamics és az Office 365 ezen a csoporton belül van. És azzal, hogy a Linkedin és a többi cloud termék külön részlegek lesznek, rengeteg feszültség és súrlódás várható a cégen belül. Ez lenne ugyanis az első olyan nagy integráció, ahol két külön részleg dolgozna együtt. Anno a Lync csoport beolvadt a Skype-ba, később a Skype pedig a Cloud and Enterprise csoportba. A Yammer pedig egyből beolvadt a cloud részlegbe, pontosan ezeknek a súrlódásoknak az elkerülése végett. A részlegek között pedig híresen nagy feszültségek vannak - Satya ugyan enyhített némileg ezen, de a céges kultúrát ő se tudta teljesen átforgatni.

A Scott Guthrie vezette cloud és enterprise csoport, és a Jeff Weiner vezette Linkedin ugyanis jelentősen több helyen jelentősen más céges kultúrát képviselnek. Az egyetlen pont, ahol látszólag összhangban vannak, az az open source-hoz való hozzáállás. A Linkedin nagy open source kontribútor, gondoljunk az Apache Kafka fejlesztésére, amit rengeteg helyen használnak. Pár éve a Microsoft is nagyot nyitott az open source felé, így itt várhatóan jó lesz az összhang.

Jeff Weiner: névjegy

Jeff 1994-ben a Warner Bros Studios-nál kezdett dolgozni. Itt egy jelentést készített, amiben a vezetést sürgette, hogy jelenjenek meg online. Ekkoriban alig 2,700 weboldal volt a világon, és a legtöbb cég nem is foglalkozott az internettel. Jeff jelentését viszont a vezetés díjazta és támogatták. Jeff idővel vice president pozicióba emelkedett, és mindvégig az online részleget vezette. Ezután a Warner-en belül az entertaindom.com-ot indították el, ahol kifejezetten a webre gyártott anyagokat terjesztettek. 1999-re nagyon jól teljesített a részleg és külön cégbe szervezték, hogy tőzsdére vigyék. A dolgozók részvényeket kaptak, és Jeff-et nevezték ki COO-nak. Nagyon jól álltak ekkoriban a dolgok.

Hirtelen viszont becsapott a villám. 1999-ben az AOL megvette a Warner Bros-t, és leállította az Entertaindom kiszervezését. Jeff rövidesen otthagyta a Warner Bros-t. A korábbi Warner Bros CEO, Terry Semel befektetési cégéhez, a Windsor Media csoporthoz ment, ahol a digitális befektetési lehetőségeket térképezte fel. 2001-ben a Yahoo Terry Semel-t nevezte ki CEO-nak. Ide Terry magával hozta Jeff-et, és az egyik felsővezetőnek vette fel.

Jeff a Yahoo kereső- és tartalom részlegét vezette, és olyan startup felvásárlásokat vezetett, mint a Flickr megvétele. 2007-ben, amikor Terry Semmel lemondott a CEO posztról, szakmai körökben sokan tippeltek arra, hogy Jeff lesz a következő CEO-ja. Viszont végül nem Jeff-et, hanem Jerry Yang-ot választották, Jeff pedig 2008-ban otthagyta a Yahoot.

Ekkoriban Jeff már ismert - és keresett - volt Silicon Valley-ben. Nagyon kevés emberrel történik meg, de Jeff-et egy időben két különböző venture capital cég, Accel és Greylock is executive-in-residence-ként vette fel. A Greylocknak volt is egy startupja, ami nem igazán muzsikált jól: a Linkedin. Jeff Weiner ide ment 2009-ben átmeneti CEO-ként. De az átmeneti cím hamarosan eltűnt. Jeff vezetésével a Linkedin elkezdett fejvadász és reklám termékek fejlesztésére és értékesítésére. 2011-ben pedig a Linkedin IPO-zott. Jeff végre megkapta az IPO-ját - még ha egy évtizeddel a Warner Bros-os meghiúsult IPO után is.

A legnagyobb céges kultúrabeli különbség a külsős fejlesztőkkel való kapcsolat jellemzi. A cloud részleg Scott Guthrie vezetésével mindent megtett, hogy elnyerje a fejlesztők bizalmát. A Linkedin viszont ennek pont az ellenkezőjét tette. Körülbelül 6 éve a Linkedin megnyitotta az API-ját a külsős fejlesztők előtt, akik innovatív alkalmazásokat építették erre a platformra. Viszont amint a Linkedinen belül ezekkel az alkalmazásokkal versengő appokat kezdtek építeni, úgy hirtelen, különösebb értesítés nélkül kizárták a külsős fejlesztőket az API-jaikról, akik érthetően dühösen reagáltak.

Könnyen lehet, hogy a Microsoft újra megnyitja ezeket az API-kat. De a korábbi fejlesztőket visszanyerni nagyon nehéz lesz, ráadásul a legtöbben már találtak jobb adatforrást a Linkedinnél. Sok esetben a Linkedin adathálója nem volt igazán friss, és több app fejlesztő olyan megoldásokon dolgozik, mint például email-ek alapján kapcsolati hálók automatikus feltérképezése. Az egyik ilyen fejlesztő, akit a Linkedin anno "kirúgott" a platformjáról, azt mondta, hogy amikor a Linkedin bezárta az API-jaikat, akkor sok startup ugrott az alkalmon, és egészen jó alternatív adatforrásokat építettek meg. Szerinte biztos, hogy csak a korábbi API visszaállítása nem lesz elég a fejlesztők visszanyerésre, annál többet kell a Linkedinnek letennie az asztalra.

Scott Guthrie hazai pályája

A fejlesztők bizalmának az elnyerése pontosan az, amire Scott Guthrie messzemenőleg alkalmas. Scott Guthrie most Satya Nadella korábbi pozícióját tölti be, és a fejlesztők között a legnépszerűbb, és leghitelesebb - és az egyik legikonikusabb - Microsoft-os arc.

Scott Guthrie: névjegy

Scott jelenleg a Microsoft Cloud and Enterprise csoportját vezeti a Microsoftnál. 1997 óta van a cégnél. Az IIS csapatnál kezdett dolgozni, az IIS 4-es verziója volt az első szoftver, amit a Microsoftnál a csapatával kiadott. Ezután az ASP.NET első prototípusát egy kollégájával együtt írták meg - amit eleinte XSP-nek hívtak egymás között. Ekkoriban a Windows 2003 hálózati kernel kódjába is bele dolgozott, a HTTP.SYS kernel driver fejlesztésével.

Az ASP.NET első verzióját egy kis, 3-4 fős csapattal építette - és már ez az első verzió is hatalmas sikernek bizonyult a fejlesztők között. Ezt követően a Visual Studio webes részlegének, illetve a Visual Studio Web Developer alkalmazások vezetője lett.

2003-ban Scott csapata és az IIS csapat egyesült, és Scott a az IIS, ASP.NET és Visual Studio csapatokat vezette. Később a feladatköre tovább bővült a WPF és Windows Phone fejlesztőrészlegekkel. Később egy oldalirányú váltással a Microsoft Azure csoport vezetését vette át, majd a komplett cloud és vállalati csoport vezetője lett.

Scott a szoftverfejlesztők körében az egyik legnépszerűbb Microsoft-os előadó, aki a mai napig rendszeresen blogol és szakmai konferenciákon és előadásokon beszél - élőben mindezt az ikonikus piros pólójában teszi.

Az viszont nem világos, hogy a Linkedin-en belüli, illetve a külsős fejlesztők bízhatnak-e Scott Guthrie-ban. Jeff Weiner-nek ugyanis Satya Nadellához kvázi külön bejáratú ajtaja van, ráadásul teljesen szabad kezet is kapott Linkedin részleg vezetésére. Ez nem vetít előre sok jót. Ha Scott Guthrie a nyitottabb API-kért és jobb fejlesztői eszközökért lobbizik a Linkedin csapatnál, de Jeff Weiner ragaszkodik a korábbi elképzeléséhez, akkor a Linkedin csapatnál könnyen két tűz közé kerülhetnek a dolgozók. Ugyanígy vélhetően Scott Guthrie részlegének és a Linkedin csapatnak is más-más elképzelései lesznek az integráció módjáról és menetértől, ami könnyen egy elhúzódó politikai harccá húzódhat, ami nem az első lenne a Microsoftnál. Gondoljunk csak az MSN honlapja körüli Bing-es belsős harcra Terry Myerson és Qi Lu között, aminek az elsimításához Satya Nadellának kellett egy átszervezéssel közbelépnie.

Amit a következő 2 évben várhatunk

Találgatások azért vannak a Microsofton és a Linkedinen belül is, hogy termékek szintjén mi várható. Ezek közül az alábbiak a legnépszerűbbek az egykori és mostani Microsoft és Linkedin dolgozók között.

Az egyik legvalószínűbb fejlesztés a Microsoft Office integráció. 2 éven belül a Skype-hoz hasonlóan szinte biztosan az Office 365-el is összeköthetjük a Linkedines adatokat. Nagy kérdés, hogy a közeljövőben képes, és hajandó lesz-e a Microsoft az Outlook-al, Exchange-el és Active Directoryval is összekötni a Linkedin profilokat. Ha ezt megtennék, akkor az emberek sokkal inkább karban tartanák a profiljukat. Viszont különböző gondokat is felvehetne ez: ugyanis jelenleg mindenkinek szíve joga Linkedinen máshogy reprezentálnia magát, mint az a hivatalos titulusa a jelenlegi munkahelyén.

Egy várható integráció a Yammer-el elkerülhetetlennek látszik. A Yammer felhasználói számai állítólag kevésbé meredeken nőnek, mint egy éve, illetve a kis- és középvállalti szektorban a Slack előretörésével több cég a Yammerről a Slack-re álltak át. A Linkedin profilok integrálása, illetve a Linkedin feed megjelenítése a Yammeren, és viszont, nagyot dobhatna a Yammer használatán cégen belül. Emellett a Yammer csapat kellően pici és agilis a Microsofton belül, hogy egy ilyen integrációt hatékonyan végrehajtsanak - persze figyelembe véve, hogy a Yammer végső soron Scott Guthrie szervezetében foglal helyet.

Az Outlook.com, illetve a webes Exchange felületbe várhatóan a Linkedin előbb-utóbb egy, a Skype-hoz hasonló sidebart, és/vagy kontakt információ megjelenítést fog fejleszteni. A Linkedin 2012-ben megvette a Rapportive Gmail plugin csapatot, ahol az ötlet az volt, hogy a gmailes email fiókodban láthatod a küldő social networking adatait. Könnyű elképzelni, hogy a céges és a normál Outlookba beépíteni, hogy több infót lássunk a levelet küldőktől látványos és hasznos integráció lenne. A webes verziókat sokkal gyorsabb lefejleszteni és béta tesztelni, ezért a következő két évben .

Persze a bevétel szempontjából kulcsfejlesztés a Dynamics CRM-be integrálni a céges Linkedines kapcsolati adathálót. Ezen a projekten várhatóan nagy lesz a nyomás - minden negyedévvel, amíg ez késik, a Salesforce termékei ugyanis egyre több piaci részesedést vesznek el a Dynamicstől. Egy okos integrációval és árazással viszont a Dynamics elkezdhet visszatámadni a nagyon is jelentős CRM piacon.

És ne felejtsük el a Linkedin egyik nagy felvásárlását, a videós oktató portál Lynda.com-ot. A következő két évben szinte biztosan meg fognak jelenni a különböző Office eszközök használatát tanító interaktív videók az Office-on belül: legyen az makrók szerkesztése Excelben, poweruser Word tanfolyam, vagy valami más. Ezek várhatóan részben ingyenesek, részben pedig fizetősek lesznek.

Abszolút belsős infó, és a külvilág számára láthatatlan, de a Microsoft belsős, "ki kicsoda" rendszerébe, a Dr Who-ba is gondolkozik annak fejlesztő csapata integrálni a Microsoft-os Linkedin profilokat. A Dr Who a Microsoft belső hálózatán a http://who címen érhető el, és az eredeti változatát jó 10 éve Phillip Su írta. A Dr Who-ban minden Microsoftos dolgozó adata láthatóak: kezdve attól, hogy hol helyezkedik a céges hierarchiában, melyik csapatban dolgozik, mióta van itt, fénykép, és még egy csomó információ - mind a 119,000 ottani dolgozóról.

Ami pedig érdekes, de kevésbé valószínű integrációt jelent: biztosan szóba fog kerülni a Linkedin és a Skype integrációja. Várhatóan ez viszont ki fog merülni abban, hogy mindkét termék jelen lesz az Office 365 kapcsolati információjában: a Linkedin a titulust és céget, a Skype pedig a kommunikációs csatornát jelölve. Ennél nagyobb integrációra nem számítanék. A Bing csapat elképzelhető, hogy a keresési találatokban kiemelten fogja megjeleníteni a Linkedin kapcsolatokat, de ha ez el is készül, nem sok mindenki fogja felkapni a fejét. A Bingez közeli Cortana is elképzelhető, hogy csinál egy egyszerű integrációt, de megint csak nem jósolok nagy jelentőséget neki. Emellett a Linkedin egészen biztosan el fogja kerülni a Windows-al, vagy XBox-al bármilyen integrációt legalább 2018 elejéig - sőt, vélhetően az után is.

A jolly joker: Reid Hoffman

A Linkedin-el nem csak Jeff Weinert és a 9,700 dolgozót kapja meg a Microsoft, hanem Reid Hoffmant, a Linkedin alapítóját, aki a cég executive chairman-je. A felvásárlás után egy interjúban Reid azt mondta, hogy aktívabban szeretne részt venni a Linkedin és a Microsoft következő generációs termék fejlesztésében, és elképzelhető, hogy a Microsoft board-jának is a tagja lesz.

A Microsoftnak Reid Hoffman segítsége nagyon is kellene: ugyanis ha egy dolgot nem sikerül megoldania a cégnek, az a social networking közegbe való betörés. Reid az egyik legjobb összeköttetésekkel rendelkező ember a Silicon Valley-ben, aki számtalan startupban, így a Facebookban és Airbnb-ben is korai befektető. Ráadásul Reid kvázi feltalálta a social networkök fogalmát: 1997-ben ő alapította az social networkök elődjét, a SocialNet-et. Ez a fajta tapasztalat nagy érv lehet arra, hogy felvegyék a boardba, és segítsen a Microsoftnak egy épkézláb közösségi stratégiát összerakni.

A Reid Hoffman szál még fontos lehet felvásárlások szempontjából. Ami biztos, hogy ha Reid bekerül a boardra, akkor több kisebb, de kulcsfontosságú felvásárlást várhatunk a Microsofttól, mint a Sunrise felvásárlás. És mivel a Microsoft-nak rengeteg készpénz tartaléka van, Reid Hoffmannal nagyobb felvásárlások is következhetnének éveken belül.

Termék fejlesztés, illetve Microsofton belüli innovációnál viszont Reid szerepe elenyésző lesz. Már most is rengeteg startup board-ján tag, és a legnagyobb erőssége Reid-nek a korai fázisú cégek felfuttatása, és a megfelelő emberek összekötése. Például Reid kötötte össze Mark Zuckeberget Peter Thiel-el a Facebook első angel befektetésénél. Bill Gates is a board tagja, és 2014-ben megígérte, hogy aktívabban részt vesz a technológiai tanácsadásban - ennek viszont azóta kevés nyoma van. Ugyanígy biztos vagyok benne, hogy Reid-en keresztül a Microsoft korábban és könnyebben fog kisebb és nagyobb startupok felvásárlásáról dönteni, de a Linkedin integráció problémáján Reid nem tud segíteni.

Végszó

Nehéz megmondani, hogy így sikerülni fog-e integrálni Linkedin adatrétegét a Microsoft termékekeibe integrálni. A Microsofton és a Linkedinen kívül szkeptikus, a cégeken belül óvatosan optimista a hangulat. A felvásárlás utáni all-hands megbeszélésen a Linkedinnél Jeff Weiner azt hangsúlyozta, hogy a Linkedin teljesen önálló marad a Microsoft-on belül. A dolgozóknak azt mondta, hogy azt várja, hogy a Microsoft és Linkedin kapcsolata a Facebook-Whatsapp-hoz, vagy a Google-Youtube kapcsolatához lesz hasonló. Ezzel csak az a gond, hogy a Whatsapp és a Facebook között még két évvel később is minimális az integráció, illetve a Youtube integrálása Google+ autentikációba is nagyon hosszú, és nehézkes folyamat volt. Ha ezt vesszük alapul, akkor sok integrációt a Linkedin és a Microsoft között nem várhatunk a következő pár évben.

Az viszont, ha a Microsoft és a Linkedin nem, vagy csak minimális szinten integrálódna, nem lenne igazán baj. Már csak azzal, ha a Microsoft a sales erejével fel tudja pörgetni a Linkedin eladásait a következő két évben évi 30-40%-al, $5B körülre, már nullszadóssá teheti a felvásárlást. Emellett a Linkedin a céges social network területen egyeduralkodó, és ezt a monopóliumot megőrizni a következő években fontosabb lehet, mint hogy a Linkedin csapat szétszéledjen belső politikai csatározások miatt. Egyenlőre, úgy tűnik, Jeff Weiner ezt a forgatókönyvet preferálja, és nem fogja elsietni az Microsoftos integrációt, ahogy Jan Koum sem tette azt a Whatsapp és Facebook esetében.

Az egyetlen ember, aki miatt remény van arra, hogy az integráció sikeres lesz, az Satya Nadella. Nadella híresen remekül inspirálja a körülötte levő embereket, illetve régi motorosként kívülről-belülről ismeri a Microsoft-os politikai viszonyokat. Idővel meglátjuk, hogy Satya Nadella elég lesz-e ahhoz, hogy a Linkedin terméke és a 9,700 dolgozója idővel harmonikusan a Microsoft része legyen, és ott tovább nőjenek.

J. Dunn

Szűk szakmai körökben ismert és néha csak félig publikus dolgokat hallok a tech cégek és startupok környékéről. Belsős infó mindig jöhet ide: insider(kukac)techinspiracio(pont)com

Silicon Valley, California, USA
Rendszeresen új, inspiráló és érdekes sztorival jelentkezünk a szoftverfejlesztés világából.
Következik: 4 évet dolgoztam a Facebooknál. Ezt a 4 fontos dolgot tanultam itt meg.
Iratkozz fel a hírlevélünkre - és elsőként értesítünk az új szorikról.
A kommenteket a Disqus jeleníti meg